ZSEBPASSZ

A Clippers átka

2016. december 13. - HeiseNBArg

 

 A Clippers átka így lehetne összefoglalni azoknak az ostobaságoknak és szerencsétlenségeknek a sorozatát melyek megmérgezték a franchise utóbbi szezonjait. Mióta 2011 nyarán a Los Angeles-i gárdához csatlakozott Chris Paul a csapat összesen 262 győzelmet nyert ennél többet az utóbbi 5 évben egyedül a Spurs és a Thunder szerzett (az idei szezont leszámítva) ez idő alatt mégse tudtak továbbjutni a 2. körből sőt az első körből is csupán 7 meccses párharcok árán sikerült továbblépniük. A nagyobb sikerek annak ellenére elkerülték az Clipperst, hogy a csapat rendelkezik 3 All-NBA team-es játékossal Blake Griffin, Chris Paul, DeAndre Jordan személyében és nálunk játszik a 3x-os év csere játékosa Jamal Crawford, valamint őket irányítja a bajnokként és év edzőjeként is tisztelt Doc Rivers.

clippers_and_mozgov_2.jpg

Az utóbbi évek csapásai:

Griffin első sérülése: Griffin a draftolása évében már az előszezon során domináns játékot mutatott fel azonban az egyik zsákolása utáni földre érkezéskor fájdalmat érzett a térdében későbbi vizsgálatok kimutatták, hogy eltört a térdkalácsa ekkor még úgy tűnt, hogy csupán 2 hónapot kell pihennie azonban a rehabilitációs gyakorlatok során nem javult az állapota és meg kellett műteni a sérült testrészt, így az egész idényt kihagyni kényszerült.

A 2013-as Memphis elleni párharc: Az első két hazai találkozójukat elhozta a Los Angeles-i gárda majd Memphisbe érkezve nem tudtak meccset nyerni. Az elveszített 5. összecsapáson Griffin 20 perc játék után lesérült és csak csereként tudott pályára lépni (mindössze 14 percig) a párharcot lezáró 6. mérkőzésen. 

Sterling botrány: Közvetlenül a 2014-es playoff előtt kitört a Donald Sterling botrány. A klub tulajának egy magánbeszélgetése kiszivárgott melyben a barátnőjét arra kéri, hogy ne mutatkozzon színesbőrű barátaival a csapat mérkőzésein. Sterlinget rasszista megnyilvánulásáért elítélte a liga és minden idők egyik legnagyobb büntetésével sújtották, amit valaha klubtulajdonosra mértek a sporttörténelemben. Örökre eltiltották  az NBA-től és nyomást gyakoroltak rá, hogy eladja a csapatát.

Houston elleni rövidzárlat 2015: Miután Steve Ballmer megvette 2 milliárd dollárért a klubbot a csapat a franchise történetének egyik legjobb szezonját futotta. A rájátszás első körében hatalmas küzdelemben egy utolsó másodperces kosárral kiütötték a címvédő Spurst majd a  következő körben a Houston ellen 3-1-re vezettek, a párharcot hazai környezetben a 6. meccsen lezárhatták volna ugyanis 19 pontos előnyben azonban a Rockets feltudott állni és a zárónegyedben 40-15-re  legyalulta saját közönsége előtt Doc Rivers gárdáját. A 7. mérkőzésen pedig már nem hibáztak Hardenék és Houstonban kivívták a konferencia döntőt.

Griffin kéztörése: A magasember előző szezonban részleges quadriceps-ín szakadással bajlódott  azonban még bosszantóbb volt az a sérülése amit egy étteremben szerzett. A gárda egyik munkatársával került heves vitába ami odáig fajult, hogy Griffin többször megütötte a csapat szertárosát, melynek következtében eltört a keze. Blakenek 2 hónapot kellett kihagynia így csak 35 meccsen léphetett pályára az alapszakaszban.  A balhé után felmerült hogy az együttes elcseréli sztárjátékosát de végül nem kaptak elfogadható ajánlatot.

Portland elleni sérülések : A tavalyi rájátszás kísértetiesen hasonlított a fent említett 2013-as playoffra. Paulék az első két hazai találkozójukat több mint 20 ponttal behúzták azonban Portlandbe érkezve fordult a kocka. A 3. mérkőzést elbukta a LAC majd a 4.-en Chris Paul keze tört el Griffinnek pedig a quadriceps-ín sérülése újult ki. A Blazers végül 6 meccsen lezárta a sorozatot.

Jelenlegi problémák: 

Nem kedvelt csapat

Több edző és játékos szerint a LAC a leggyűlöltebb csapat a ligában, sem a játékvezetők sem pedig az ellenfelek nem szívlelik őket. Állítólag mikor Doc Rivers Los Angelesbe igazolt a bírók együtt fogták a fejüket ugyanis a legtöbbet reklamáló edző került a legtöbbet reklamáló csapathoz. Minden egyes ellenük ítélt fújást megkérdőjeleznek.Szintén rendszeres kritika, hogy túl sokat floppolnak.

Az ellenfeleik nagyképűnek tartják őket mivel 20 pontos előnyöknél gyakran túlzásba viszik az ünneplést és a Griffin-Jordan duó a zsákolások után előszeretettel hőzöng. BG többször megkapta azt a kritikát miszerint húzásainál gyakran támadóhibát követ el mégse fújnak a bírok a látványos játék miatt. Sokszor könyökkel száll bele a védőkbe máskor a blokkoló kezet fogja le. Szintén nem tett jót a csapat imidzsének a tavalyi afférjük DeAndre Jordannel aki már szóban megállapodott Mark Cubannel, hogy Dallasba szerződik ám egyszer csak megjelentek a csapattársak a center házánál és addig nem tágítottak míg Jordan nem hosszabbított velük. 

Rivers a megfelelő edző?

Doc Rivers az NBA egyik legmegbecsültebb edzői közé tartozik, ám hírneve jóval meghaladja az eredményeit. Rivers 1999 óta folyamatosan foglalkoztatva van azonban csak 2008-ban a bostoni Garnett-Pierce-Allen-Rondo-féle szupercsapattal volt képes túljutni az első körön. Sőt a 2007-es szezon után a szurkolók a távozását követelték. A  "Garnett éra" alatt a Celtics csupán 1 bajnoki címig jutott, amivel összességében a minimum elvárást teljesítették de 4 jövőbeli hall of fame játékossal rendelkező együttestől ez merőben karcsú teljesítmény.

Rivers edzői felfogására jellemző, hogy nem híve a pihentetésnek. Ennek viszont gyakran az együttesei látták kárát ugyanis több playoff szereplésüket sérülések árnyékolták be pl: 2009-ben Garnett maradt le az egész rájátszásról, 2010-es döntőben Perkins nem tudott pályára lépni a 7. találkozón, 2012-ben csupán 6 fős rotációt tudott használni a sérülések miatt a Miami elleni főcsoportdöntőben és abból is Ray Allen korlátozottan volt bevehető, de a Clippersnél is szinte már menetrendszerűen érkeznek a sérülések a playoffra. Ilyen históriával különsen aggasztóak Doc Rivers kijelentései miszerint nem érti a csapatok minek pihentetnek már az első hónapban.

 doc_rivers_argue.jpg

Szintén a mesterhez tartozik, hogy próbálja megmenteni fia Austin karrierjét, akihez sokan nagy reményeket fűztek draftolása előtt de sajnos már újonc évében nem tudta beváltani a hozzáfűzött elvárásokat. Doc alányúlt a fiúnak és rendszeresen megkínálja 20-25 perces játékidővel, júliusban pedig egy 11 milliós szerződéssel. Igaz Austin még mindig nagyon fiatal a fejlődéshez de az már most látszik, hogy kiegészítő ember szerepkörnél nem fogja többre vinni. A fizetése jóval több a valódi értékénél a hozzá hasonló vagy valamivel jobb képességű játékosok jelenleg inkább 6-7 milliót keresnek évente  pl: Jeremy Lamb, Lou Williams, Nick Young, Anthony Morrow, de még a többszörös év hatodik embere Jamal Crawford is "csak"13 milliót keres.

 

A kritikus 60 győzelem még nem sikerült:

Általában ezt a mágikus határt fennállásuk során legalább egyszer átlépik a bajnokcsapatok keménymagjai. A Clippers sose dominálta a ligát az alapszakaszban sikereinek száma mindig 55 győzelem körül mozgott.


Chris Paul nem tartozik az új trendbe

CP3 gyakran kapja meg azt a kritikát miszerint túlságosan kevés dobást vállal. A mai NBA-ben az irányítók elsődleges feladatai közé tartozik a pontszerzés mi sem bizonyítja ezt jobban, hogy az utóbbi két év pontkirályi címét irányítók nyerték (Curry,Westbrook) és hogy Lillard,Irving,Thomas, Walker,Wall mindegyike 23 pont felett átlagol. Paul még mindig a régi iskolát képviseli elsősorban a társak kiszolgálását tekinti elsődleges feladatának, amit tökéletesen ellát ugyanakkor a csapatnak szüksége lenne egy sokoldalú pontszerzőre mely szerepet betöltetlen.

Nincs sokoldalú pontszerzőjük

Ami szinte minden bajnokcsapatnak a kvinesszenciája az egy sokoldalú pontszerző aki jól 1-1-ezik, hatékonyak a betörései jól dob periméterről de ha lekettőzik kitudja passzolni az ellenfeleit. Ilyen jelenleg Curry és Durant a Warriorsnál, Irving és James Clevelandben, a régebbi bajnokcsapatok közül Wade és James, Kobe és Gasol, Ginobili, Parker és Duncan triója vagy a dallasi bajnokcsapatban Nowitzki a bostoniban pedig Paul Pierce. Ilyen figurával viszont nem rendelkezik a Clippers. Paul alig próbálkozik betörésekkel ráadásul ritkán vállalja magára a pontszerző szerepét, Griffin pozíciós játéka esetlen, nem a lábmunkájával hanem az atletizmusával veri meg a védőit periméter dobásainak hatékonysága már évek óta stagnál, Jordan támadójátéka kimerül a zsákolásokban és a könnyű ziccerekben, JJ Redick egy "catch and shoot"  játékos aki nem tudja megteremteni saját magának a dobóhelyzeteket, Jamal Crawfordnak  pedig az alapszakasz és rájátszásbeli formája között ég és föld a különbség. A Clippersnek nincs olyan játékosa aki képes 25 pontot átlagolni nem hogy a szezon során vagy a rájátszásban de még egy playoff párharcban sem. A Los Angelesiek évek óta rászorulnak egy olyan befejező emberre aki képes a meccseket lezárni de ilyet idén sem sikerült szerezni. Tavaly Paul Pierce-szel próbálták betölteni ezt az űrt, de  "Truthról" nyugodtan kijelenthető, hogy már 39 évesen nem képes ellátni ezt a szerepet.

Csapatkémia

Több pletyka felmerült az évek során, hogy a Paul és a Griffin-Jordan páros nem kedvelik egymást. A hírek szerint CP3 maximalizmusát nehezen viseli a két magasember. Idén a pletykák szerint rendeződött a viszonyuk ugyanakkor most sem maradunk balhé nélkül a Warriorsból nyáron Los Angelesbe igazolt Speigths kritizálta a Clipperst amiért túl sokat foglalkoznak a bírókkal.

Hiszünk-e még bennük?

Személy szerint én már nem. Minden évben voltak szakértők akik beharangozták, hogy "ez lehet a Clippers nagy éve" aztán ez a nagy év mindig elmaradt.

Persze egy olyan korban élünk ahol minden sztereotípia megdől. Magic Johnson óta senkiről se gondolták azt hogy Oscar Robertson babérjai törhet és látjuk hogy Westbrook tripla-duplát átlagol. Még nem  volt olyan csapat mely 1-3-ról visszatért volna egy döntőben és szemtanúi voltunk a Cleveland feltámadásának. Sose ért még el senki 73 győzelmet és a Warriors megcsinálta, senki se fejezte be a karrierjét 30 pontos meccsel és láttuk Kobe-t 60-at dobni. Miért ne törhetné meg a Clippers a saját átkát? Idén is nagyon erős a keretük megerősítették a padot és jelenleg is a top 5 legjobb védő és legjobb támadó alakulatban vannak.

Egy biztos, ez az utolsó lehetőségük arra, hogy valami nagyot alkossanak. 2017 nyarán Chris Paul és Griffin is szabadügyök lesz ha most nem nyernek bajnoki címet akkor véget ér a Lob City korszak és ki tudja mi következik utána. Griffint könnyebb lesz megtartani ugyanis a reklámszerződései Los Angeleshez kötik, de nem titok Paullal kapcsolatban hogy már nagyon éhezik arra a bizonyos gyűrűre és egyre hangosabbak azokat a pletykák miszerint barátaival Anthonyval, Wade-del és Jamesszel egy új szupercsapatot szeretnének létrehozni. 

 

 

A hét legkiemelkedőbb teljesítményei:

 

5. Russell Westbrook: 36 perc alatt 32 pont, 12 gópassz, 13 lepattanó, 1 labdalopás, 1 blokk, mezőnyből 10/22 46 FG%

Russell tripla-dupla sorozata 7-nél megszakadt a Boston ellen, de ahogy mondta a győzelmet sokkal többre tartja mint bármilyen statisztikát.

4. John Wall: 42 perc alatt 52 pont, 8 gólpassz, 4 lepattanó, 3 labdalopás, mezőnyből 18/31  58 FG%

 

john_wall_trash.jpg

(Wall megpróbálja győzelemre vinni csapatát)

John Wall karriercsúcsot hintett az Orlando ellen. A Wizards ugyan ezt a meccset elveszítette de utána gyorsan talpra állt a Nuggets és Bucks felett aratott győzelmekkel. Hazai pályán jó a Washington már csak idegenben kellene nyerniük.

3. Lebron James: 43 perc alatt 44 pont  10 gólpassz 9 lepattanó 3 labdalopás 1 blokk 17/24 71 FG%

Lebron James a liga történetének első játékosa aki elérte a 27 000 pontot, 7000 lepattanót és 7000 gólpasszt. A történelmi mérföldkövet masszív teljesítménnyel koronázta meg. 

2. Chris Paul: 30 perc alatt 20 pont 20 gólpassz 5 lepattanó 3 labdalopás 8/16 50 FG%

Chris Paul lett az NBA történetének első játékosa aki 20 pont 20 gólpasszos mérkőzést eladott labda nélkül hozott le. Teljesítményének értékét tovább növeli hogy, erre mindössze 30 percre volt szüksége.

1. Klay Thompson: 29 perc alatt 60 pont 21/33 mezőnyből 64 FG%

Thompson is történelmet írt ugyanis a Pacers ellen nyújtott performanszával ő a liga első játékosa aki 60 pontot szerzett 30 perc alatt. Klay már többször bizonyította, hogy ha felforrósodik a keze nincs aki megállítja.

 

 

kobe_and_klay.jpg

(Klay átveszi Bryant 60 pontokat szóró erejét.)

A hét nyertesei:

 

Memphis 4-0: A hét nagy nyertesei a medvék voltak. Tele vannak sérültekkel ennek ellenére nem hibáztak és még a Warriors skalpját is begyűjtötték. A Memphisnek azért is kellett ez a 6 meccses győzelmi sorozat mert nehéz hét elé néznek, szerencséjükre Conley, Parsons és Carter hamarosan bevethetőek lesznek.

grizzlies_warriors.jpg

(A Warriors-Memphis összegzése)

Heti menü: Cleveland (idegen), Cleveland, Sacramento, Utah

Nehéz falatok: A Cavs elleni idegenbeli fellépésüket nem valószínű, hogy megnyerik ugyanis Gasolt pihentetni fogják,  inkább a csütörtöki derbit próbálják behúzni haza környezetben amire lehet is esély ha a Cavs pihentetni fog a B2B-en. 

Houston Rockets 4-0: Szárnyalnak Hardenék ez már az a csapat amely a Warriorsszal konferencia döntőt játszott. 

Heti menü: Brooklyn, Sacramento, New Orleans, Minnesota (idegen)

Nehéz falatok: Azt már tudjuk, hogy a Nets elleni hazait nagy nehezen de behúzták, úgy gondolom a Kings és a Pelicans elleni összecsapásaik is a kötelező kategóriába tartoznak, Minneapolisban viszont back to back-et játszanak és a Wolvesnak 4 napos pihenője lesz az összecsapás előtt. WIgginséknek ez a mérkőzés alkalmas lesz arra, hogy megtörjék vereségi sorozatukat (már ha Chicagoban ismét kudarcot vallanak).

Cleveland Cavaliers 4-0: A bajnok visszaült a nyeregbe. Harmadjára is megverték a Torontót másodjára a New Yorkot és a Charlotte-ot.

Heti Menü: Memphis, Memphis (idegen), Lakers

Nehéz falatok: A címvédő eddig csupán egy nyugati csapattól kapott ki (Clippers), a héten hárommal találkozik. A Memphis elleni idegenbeli összecsapásukat lehet elengedik, de ha nem akkor minden esélyük megvan rá, hogy tökéletesen zárják a hetet.

A hét vesztesei:

 

Los Angeles Lakers 0-4: Elfogyott a Lakers kezdeti lendülete és ebben szerepet játszottak a sérülések is. 6 meccses vereségi sorozattal vágtak neki a 7 meccses idegenbeli túrájuknak és már az első találkozót el is veszítették. A biztató szezonkezdet ellenére úgy tűnik a franchisenak szüksége van még egy évre, hogy komolyan versenybe szálljon a playoff helyekért. 

Heti menü: Sacramento (idegen), Brooklyn (idegen), Philadephia (idegen), Cleveland (idegen)

Nehéz falatok: Sacramentoban elbuktak, Clevelandben el fognak bukni, de a Nets és 76ers ellen kilábalhatnak a gödörből.

Portland Trailblazers 1-3: 5 szoros mérkőzés 4 vereség így lehetne összefoglalni a Portland 5 meccses idegenbeli túráját. 

Heti menü: Clippers (idegen), OKC, Denver (idegen), Warriors (idegen)

Nehéz falatok:  Már veszítettek Los Angelesben, a Thundert back to back lesz a számukra de a Portlandnek mindig a hazai pályája volt a fő fegyvere és szükségük is lesz az otthoni jó szereplésre mert se a denveri se az oaklandi kiruccanásuk nem ígérkezik könnyűnek. 

A hét legnehezebb menetrendje: A Pelicans húzós hét elé néz otthon fogadják a Warriorst és a Pacerst majd hétvégén Houstonba és San Antonioba utaznak. Szintén rossz hír, hogy Jrue Holiday játéka kérdéses.

Az előző hét legnehezebb menetrendjének kimenetele: A Warriors tisztességesen teljesítette az 5 mérkőzéses hetet agyonverték az Indianát, idegenben ugyanezt tették a Clippersszel, behúzták a Utah elleni rangadót és a minneapolisi kötelezőt. Egyedül a Memphis fogott ki rajtuk, de egy ilyen elfoglalt héten ez belefér. 

Shaqtin' a Fool:

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://zsebpassz.blog.hu/api/trackback/id/tr9212040311

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása