ZSEBPASSZ

Irving-Thomas szupercsere

2017. augusztus 24. - HeiseNBArg

A Warrios bajnoki címére felbolydult méhkasként reagált az NBA és az utóbbi évek legforgalmasabb nyarát tudhatja maga mögött. Azonban egyik játékos távozása és érkezése sem kavart akkora port mint  Lebron James és Kyrie Irving szakítása Clevelandben. Végül a konfliktusra több heti huzavona után a Bostonnal kötettett tranzakció tett pontot, melyben a cavs irányítójáért cserébe Isaiah Thomast, Jae Crowdert, az újonc Ante Zizic-et és a Brooklyntól kapott 2018-as draft jogot adta a Celtics.

 

 

Irving távozásának okai:

 

Irvingnek elege lett a másodhegedűs szerepből és nem akar tovább James árnyékában játszani. A dolgok 2014 nyarán kezdődtek mikor annak tudatában írta alá 5 éves szerződéshosszabbítását, hogy a gárda alapköveként számítanak rá melyre későbbiekben építkeznek. Ennek megfelelően David Blatt személyében egy újonc edzőt ültettek a padra,  a tehetséges Andrew Wigginst választották a drafton és fiatal játékosokkal és draft jogokkal  bővelkedve láttak neki a jövőnek. A csapat életét felforgatva ugyanezen a nyáron döntötte el Lebron hogy elhagyja Miami-t és visszatér Ohioba megkezdve második clevelandi uralkodását. Hogy mennyire James lett a Cavs vezére azt jól jelzi, hogy azóta  már közhellyé vált hogy bármi jó vagy rossz  történik a csapattal azért James a felelős. Ha Lebronnak kellett egy játékszervező akkor megkapta (Deron Williams), ha veterán hárompontos specialistákra volt szüksége David Griffin azt is szállította (Channing Frye, Kyle Korver, Richard Jefferson, Jr. Smith). A pletykák szerint Tyronn Lue kinevezéséhez is volt egy "kis" köze. Némileg kisarkítva elmondható, hogy James nem csak a Cavs legjobb játékosa de egyben az edzője és a GM-je is. 

 Kyrienak szemet szúrtak James kiváltságai. Belső források szerint nem érezte úgy hogy sztárjátékosként kezelik a klubnál, többek között olyan dolgok zavarták , hogy egyedül James haverjai utazhattak a csapattal. A híresztelések szerint a két játékos kapcsolata már jóval régebben megromlott, és Irving fejében már az előző szezon közepén is megfordult a távozás gondolata, azonban az együttes bajnoki esélyeit tekintetbe véve nem erőltette a dolgot, sőt még az elvesztett nagydöntő után is méltatta csapattársa teljesítményét.

Az utolsó csepp a pohárban azonban az lehetett, hogy szóba hozták a nevét a George és Butler megszerzéséért folytatott tárgyalásokkor. Az irányító úgy képzelte ő is az együttes érinthetetlen tagja akárcsak Lebron azonban kiderült hogy ez nem teljesen így van. Ezek után kérvényezte elcserélését és közel két hónap után a Boston kínálta a legjobb ajánlatot. 

 

Sztárirányítók összehasonlítása:

 

Thomas kiváló  támadójátékos és hatalmas tiszteletet vívott ki világszerte azzal, hogy alacsony termete ellenére is képes volt a liga elitjébe verekednie magát azonban nem lehet elmenni amellett, hogy pontosan a magassága miatt védekezésben mínusz egy embernek számít és folyamatosan bújtatni kell. Túlságosan labdaigényes és az eddigi rájátszásokban nem tudta azt a szintet hozni amit az alapszakaszban. Ezzel szemben Irving mindazon képességekkel rendelkezik amivel Thomas , csak 15 centivel magasabb. Ugyan nem egy védőspecialista, de már többször megmutatta, hogy ha akar képes jó védőmunkát nyújtani (2016-os döntő). Egyedülállóan bánik a labdával, félelmetesek a gyűrű közeli befejezései, kiváló tripladobó és azon kevesek egyike aki a nagy pillanatokban és a fontos meccseken is képes magasabb fokozatra kapcsolni ( playoff statisztikái felülmúlják a szezonban nyújtottakat). Ami viszont a legfontosabb, hogy 3 évvel fiatalabb és még mindig nem érte el karrierje csúcsát. Érdekes lesz összehasonlítani, hogyan változnak a két játékos statisztikái azzal, hogy átveszik egymás szerepét. 

 

Irving és Thomas akrobatikus befejezései:

Ki járt jobban?

 

Ugyan számos rajongó sokallja azt az ellenértéket amit a Boston beáldozott, de a ligában ökölszabálynak számít, hogy az a csapat nyeri a "trédet" akinél a legjobb játékos landol, ez pedig a Celtics. Bár  számomra már félelmetes milyen hideg szívvel passzolja el franchise játékosait Danny Ainge ha arról van szó hogy az együttes versenyképességét kell javítani, viszont látni kell, hogy megint a vén ördögnek van igaza. Irving hosszútávon sokkal jobb befektetés mint Isaiah. Crowder ugyan egy értékes kiegészítő ember de most szerződtették a posztjára Haywardot és csereként ott van a nagy reménységű Jaylen Brown.  Ziric és a 2018-as draft választott pedig túl bizonytalan és messzi lehetőségek ahhoz, hogy egy ilyen alkalmat kihagyjanak a zöldek.

 A Cavs egy szorult szituációból hozta ki a legtöbbet. Thomas bár némileg minőségromlásnak számít és nem fog segíteni a védekezésbeli hiányosságokon még mindig az elit irányítók közé tartozik. Szert tettek egy támadásban és védekezésben is használható kiscsatárt és a Brooklyn 2018-as első körös draft joga valószínű, hogy egy top 5-ös választottnak fog megfelelni. Év közben különösen értékes lehet ez a draft jog ha egy újabb nagy kaliberű cserét szeretnének végrehajtani, amire szükség lesz ha megakarják verni a Warriorst. (Carmelo Anthony, Demarcus Cousins megszerzése vagy ki tudja még ki jöhet szóba?)

kyrie_irving_boston.jpg

A jövő zenéje:

 

Rose-zal, Thomasszal, Jamesszel és Love-val a fedélzeten továbbra is a Cavaliers a toronymagas esélyese a keleti konferenciának, hosszútávon már komplikáltabb a helyzet. Lebronnal kapcsolatban egyre több pletyka kel szárnyra melyek azt suttogják, hogy idény után távozni fog. Rose és Thomas jövő nyáron szabadügynökké válnak és a csapat nagy része kiöregedett: Korver és Jefferson 36 fölött járnak James, Williams és Frye jövőre már a 34.-et töltik , Jr. Smith pár héten belül ünnepli a 32. születésnapját és Kevin Love is vészesen közeledik a harmadik X-hez.

 

Több évnyi sikertelen próbálkozás után idén végre sikerült all-star játékosokat csábítani Bostonba amivel bebiztosították a franchise jövőjét. Persze ahhoz, hogy igazán jól muzsikáljanak együtt időre lesz szükségük, mivel három kezdőjük is a hónapokban érkezett de hatalmas potenciállal rendelkeznek és ha Kyrie bizonyítja, hogy valóban képes szupersztár teljesítményre akkor akár a clevelandi oroszlán bajszát is megráncigálhatják.

Bár vegyes érzésekkel tölt el mikor egy ilyen nagy párost látok szétválni, James és Irving szakítása olyan szikrát csihol melyre már régóta szüksége van az évek óta ellaposodott Keletnek és újra lángra lobbanthatja a Cavaliers-Celtics közötti rivalizálást.

 

A clevelandi szuperpáros egyik legnagyobb meccse

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://zsebpassz.blog.hu/api/trackback/id/tr3812773854

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása